Handelsopsjoner | Fordeler og ulemper med opsjonshandel

Er du en av dem som har sett nærmere på mulighetene for handel med opsjoner eller har du kanskje allerede erfaring med opsjonshandel? Ser du fordelene med handelsalternativer, men kan du tenke deg å handle med et annet derivatinstrument? I så fall har du all grunn til å lese videre.

handelsopsjoner

Handelsopsjoner | Fordeler og ulemper med opsjonshandel

Et vanlig syn på opsjoner er at opsjonshandel er komplisert og risikabelt. For å ordne opp i dette, vil vi gjennomgå fordeler og ulemper med opsjonshandel i denne artikkelen.

Vi spør oss også om det finnes et annet finansielt instrument som gir deg de samme fordelene uten de ulempene som opsjoner gir og sier at CFD-er – et annet populært derivatinstrument – bør vurderes som et alternativ til opsjoner.

Vi begynner med en gjennomgang av fordelene med handelsopsjoner.

Fordeler med handelsopsjoner

I løpet av de siste 30 årene har opsjonshandel blitt et attraktivt alternativ, spesielt for hedgefond, som ofte posisjonerer seg for en nedtur. Ved hjelp av alternativer kan du for eksempel:

  • Posisjoner deg selv ikke bare for et stigende marked, men også for et synkende eller stillestående marked.
  • Reduser risikoen i beholdningen din ved å sikre deg mot fall ved hjelp av salgsopsjoner. Salgsopsjoner øker i verdi når dens underliggende eiendel faller i verdi.
  • Økt fleksibilitet – takket være mulighetene til å posisjonere deg for ulike typer markedstrender, kan du, takket være handel med opsjoner, lage ulike kombinasjoner som passer din markedstro.
  • Sterk verdiutvikling – opsjoner beveger seg ofte veldig sterkt og spesielt ”out of the money” alternativer krever ofte en liten innsats. En liten investering kan dermed føre til en svært høy prosentvis avkastning.

I lys av de ovennevnte fordelene med opsjonshandel er det ikke vanskelig å forstå hvorfor hedgefond velger å handle opsjoner. Men bortsett fra den store risikoen ved opsjonshandel, er det også en rekke ulemper.

Ulemper med handelsalternativer

Men har opsjonshandel virkelig hatt innvirkning på mindre aktører som svenske daytradere, småsparere? Tross alt forbinder mange alternativer med noe komplisert og risikabelt. La oss ta en titt på et par ulemper som er spesielt merkbare for mindre spillere.

  • Begrenset tilbud og etterspørsel – du skulle tro at opsjonshandel ville gi deg muligheten til å posisjonere deg i en rekke eiendeler. Men det er ikke tilfelle. For svenske tradere er utvalget av opsjoner begrenset til primært de store svenske aksjene fordi det er en kritisk masse av opsjonsutstedere og interesse for kjøpere til å investere i disse opsjonene. Men selv om disse store aksjene har høy omsetning i seg selv, er omsetningen i deres opsjoner ofte relativt lav.
  • Uthulingseffekten – en viktig parameter som påvirker premien og dens verdiutvikling er tidsfaktoren. Mer spesifikt, tidsperioden frem til opsjonens utøvelsesdato eller sluttdato. Jo lenger det er til opsjonens sluttdato, jo større er sjansen for at aksjekursen vil bevege seg i en gunstig retning. Jo nærmere du kommer sluttdagen, jo mindre er tidsverdien og er alltid null når opsjonene utløper på sluttdagen.
  • Komplisert prising – prisingen av opsjoner, eller snarere premien på opsjoner, kan teoretisk bestemmes. Det er først og fremst Black – Scholes – Merton-modellen som brukes for å sikre prisen på opsjoner. Men ser man nærmere i dag, er ikke prisene nødvendigvis basert på formelen. Det er altså markedet som bestemmer prisen.
  • Ingen pantsettelse av opsjoner – i motsetning til aksjehandel som har høy omsetning og er mindre risikofylt, har handel med opsjoner lav handel og anses å inkludere risiko. Det er derfor ikke overraskende at banker og nettmeglere ikke tilbyr belåning av opsjoner.

Av de ovennevnte ulempene er det først og fremst begrenset tilbud og etterspørsel som hindrer mange aktive tradere fra å handle opsjoner.

Men finnes det da et alternativ til opsjonshandel som inkluderer fordelene som finnes i opsjoner, men som samtidig utelukker ulempene?

CFD-er som et alternativ til opsjonshandel

Siden begge CFD-kontraktsopsjonene tilhører kategorien derivatinstrumenter, er de relativt like hverandre. Men det er fortsatt en rekke forskjeller. CFD-instrumentet ble utviklet mye senere enn opsjoner og er dermed mer tilpasset dagens krav. CFD-er tilbyr løsninger på de fleste av ulempene som følger med handelsalternativer.

Men først starter vi med å ta en titt på fordelene som CFD-er deler med opsjoner.

Sammen med alternativer kan CFD-er posisjonere deg for både opp- og nedturer. Dette resulterer i evnen til å sikre sine beholdninger mot nedgang og skaper fleksibilitet.

Den sterke verdiutviklingen som kan oppnås ved handel med opsjoner kan også oppnås ved handel med CFDer. Imidlertid er de to derivatinstrumentene forskjellige. CFD-er handles på marginen med stor innflytelse, mens prisutvikling og prising er forskjellig. Mer om dette nedenfor.

Klar til å begynne å handle CFDer? Vi anbefaler Skilling – Vinner i vår meglertest 2021 – Handle raskt med BankID og Swish – Klikk her for å lese mer

Unike fordeler med CFD-er er ikke tilgjengelig med alternativer

Som vi nevnte tidligere, er det en rekke ulemper med opsjonshandel: begrenset tilbud og etterspørsel, komplisert prising, uthulingseffekten og ingen pantsettelse av opsjoner.

Fordi CFD-er er litt forskjellige, lider de ikke av de samme ulempene:

  • Enkel prising for CFD-er – prisen på en CFD følger den underliggende eiendelen. Hvis for eksempel Ericsson B koster 80 SEK, så vil en CFD-kontrakt for Ericsson B koste 80 SEK.
  • Stort tilfang av CFD-er – CFD-er handles på marginen og ikke med det formål, som tilfellet er med opsjoner, å kjøpe eller selge den underliggende eiendelen i fremtiden. Dermed er det i teorien ingen restriksjoner på aktiva som kan handles med CFD-er. Omsetning er heller ikke noe problem fordi CFD-er handles mellom CFD-megleren og dens kunder. Derfor er det totalt en endeløs tilførsel av CFDer i dag med hundrevis av aksjer som underliggende aktiva. I tillegg til aksje-CFD-er, kan du også handle valutaer, indekser, ETF-er, råvarer og kryptovalutaer.
  • Ingen uthulingseffekt – prisen på en CFD følger kun verdien av den underliggende eiendelen. Ettersom CFD-er ikke har en sluttdato, er det heller ingen utgraving av verdien over tid. En kostnad som kan oppstå over tid er eventuelle renter eller gebyrer som er knyttet til å holde deres CFD-posisjoner åpne over en periode.
  • Leverage – CFD er et gearing produkt. Dette betyr at du som trader får tilbud om å kjøpe CFDs leverage og det er dermed mulig å investere kun en brøkdel av den totale verdien av posisjonen. Innflytelsen for aksje-CFD-er er 5:1, men høyere for en rekke andre eiendeler.

Alt i alt er CFDer ikke tegnet med de samme ulempene som alternativer gjør – de tilbyr også en rekke unike fordeler. Ønsker du å lese mer om fordelene med CFD-er kan du lese mer her.

Sammendrag – handelsopsjoner eller CFD-er

Både opsjoner og CFD-er er såkalte derivatinstrumenter og likhetene mellom dem er store. Men det er fortsatt en rekke forskjeller mellom dem. Fordi CFD er et leveraged produkt som ble utviklet på 1990-tallet, er det mer tilpasset dagens handelsklima.

Både opsjoner og CFD-er deler fordeler som muligheten til å posisjonere seg for både oppadgående og nedadgående markedstrender. Det betyr at de to virkemidlene innebærer fleksibilitet og muligheter for for eksempel å sikre sin aksjebeholdning mot en eventuell nedgang.

Alternativer har derimot en rekke ulemper. Det er fremfor alt begrenset tilbud og etterspørsel og den kompliserte prisingen av premien som gjør opsjonshandel mindre attraktivt for aktive tradere og mindre aktører.

Disse problemene har imidlertid ikke CFD-er – prisen på en CFD følger verdien av den underliggende eiendelen. Utvalget av CFDer er enormt – noe som gir mulighet for rask og enkel spekulasjon i hundrevis av aksjer og andre eiendeler som råvarer, kryptovalutaer, ETFer og indekser. Heller ikke etterspørselen etter CFD-er er et problem da transaksjoner i CFD-er skjer mellom megleren og hans klienter.

Slik kommer du i gang

I dag er det mulig å handle CFDer hos en rekke forskjellige CFD-meglere. Vi anbefaler Skilling – du kan lese mer om Skilling ved å klikke her.

For å komme i gang med å handle CFDer hos Skilling, må du gjøre følgende:

  1. Besøk Skillings nettside og åpne en konto. Klikk her for å besøke Skillings hjemmeside.
  2. Registrere. Den raskeste og enkleste måten er med BankID.
  3. Velg den underliggende eiendelen du vil spekulere på.
  4. Minimumsinnskuddet hos Skilling er kun 1000 SEK. Du kan bruke Swish, bankoverføring eller kort.
  5. Du kan selvsagt starte med å gjøre deg kjent med Skillings plattform ved hjelp av en demokonto med lekepenger som du får hos Skilling.

Lykke til med CFD-handelen din! Husk at du også kan handle valutaer, kryptovalutaer, råvarer og indekser hos Skilling.

Vi håper artikkelen vår har gitt deg informasjonen du trenger. Det neste naturlige steget er å se nærmere på en av CFD-meglerne vi kan anbefale for å ta del i noe av opplæringsmateriellet deres for å lese mer om hvordan du kan handle CFDer:

  • Skilling Vinner av vår meglertest 2021 - Handle raskt med BankID og Swish - Klikk her for å lese mer
  • IG Størst i verden innen CFD-handel med mer enn 17 000 eiendeler - Besøk IG